Te gast in India

Prijs € 8,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Informatie Verre Reizen VOF

Paperback | Januari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Als gevolg van de snelle economische groei vinden er in India momenteel grote veranderingen plaats. Veel jongeren en stedelingen omarmen de moderne westerse invloeden. Maar wat betekent deze ontwikkeling voor de religieuze en culturele tradities? In deze uitgave kun je onder andere lezen wat Indiërs vandaag de dag beweegt. Journaliste Brigitte Ars, de samenstelster van deze uitgave die getrouwd is met een Indiër, maakt duidelijk dat je eigenlijk niet van één India kunt spreken. Er gaapt immers een immense kloof tussen stad en platteland en tussen het noorden en zuiden van het land. Met tweeduizend etnische groepen is het bovendien een mengelmoes van culturen met daarbinnen veel verschillen. Dat het land desondanks als een eenheid naar buiten kan komen, bleek dit voorjaar toen India het WK cricket won. De uitzinnigheid na het winnen van de titel was ongekend en leidde tot een intens gevoel van saamhorigheid. Wie naar India reist komt er oog in oog te staan met het hindoeïsme en zijn grote verscheidenheid aan goden. Het hindoeïsme blijkt een pragmatische, flexibele religie die in de loop van duizenden jaren talloze elementen in zich heeft opgenomen en zo de tand des tijd heeft weten te doorstaan. Ook de betekenis van het kastenstelsel, een belangrijk kenmerk van een hindoe samenleving, is door de eeuwen heen behoorlijk veranderd. Datzelfde geldt voor Diwali, het belangrijkste hindoe feest. Hoewel miljoenen Indiërs nog altijd de traditionele olielampjes aansteken, vinden velen dat de commercialisering het feest heeft overgenomen. In de steden zijn de moderne, westerse invloeden zichtbaar in de vorm van trendy cafés en luxe winkelcentra. Opvallend zijn ook de veranderingen die de befaamde Bollywood films momenteel ondergaan. Steeds vaker komen controversiële thema's aan bod, met name op het gebied van seksualiteit en relaties. Met de toegenomen welvaart gaan elke jaar meer Indiërs op vakantie in eigen land. Velen verkiezen een strandvakantie boven een pelgrimage. Ook een tijgersafari in een van de Nationale Parken staat inmiddels hoog op het verlanglijstje. En een dagje met de kinderen naar het pretpark wordt bij voorkeur afgesloten met een bezoek aan McDonald's. Over dit alles en nog veel meer lees je in de nieuwste editie van TE GAST IN India.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Informatie Verre Reizen VOF
ISBN
9789460160271
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Als gevolg van de snelle economische groei vinden er in India momenteel grote veranderingen plaats. Veel jongeren en stedelingen omarmen de moderne westerse invloeden. Maar wat betekent deze ontwikkeling voor de religieuze en culturele tradities? In deze uitgave kun je onder andere lezen wat Indiërs vandaag de dag beweegt.

Journaliste Brigitte Ars, de samenstelster van deze uitgave die getrouwd is met een Indiër, maakt duidelijk dat je eigenlijk niet van één India kunt spreken. Er gaapt immers een immense kloof tussen stad en platteland en tussen het noorden en zuiden van het land. Met tweeduizend etnische groepen is het bovendien een mengelmoes van culturen met daarbinnen veel verschillen. Dat het land desondanks als een eenheid naar buiten kan komen, bleek dit voorjaar toen India het WK cricket won. De uitzinnigheid na het winnen van de titel was ongekend en leidde tot een intens gevoel van saamhorigheid.

Wie naar India reist komt er oog in oog te staan met het hindoeïsme en zijn grote verscheidenheid aan goden. Het hindoeïsme blijkt een pragmatische, flexibele religie die in de loop van duizenden jaren talloze elementen in zich heeft opgenomen en zo de tand des tijd heeft weten te doorstaan. Ook de betekenis van het kastenstelsel, een belangrijk kenmerk van een hindoe samenleving, is door de eeuwen heen behoorlijk veranderd. Datzelfde geldt voor Diwali, het belangrijkste hindoe feest. Hoewel miljoenen Indiërs nog altijd de traditionele olielampjes aansteken, vinden velen dat de commercialisering het feest heeft overgenomen.

In de steden zijn de moderne, westerse invloeden zichtbaar in de vorm van trendy cafés en luxe winkelcentra. Opvallend zijn ook de veranderingen die de befaamde Bollywood films momenteel ondergaan. Steeds vaker komen controversiële thema's aan bod, met name op het gebied van seksualiteit en relaties. Met de toegenomen welvaart gaan elke jaar meer Indiërs op vakantie in eigen land. Velen verkiezen een strandvakantie boven een pelgrimage. Ook een tijgersafari in een van de Nationale Parken staat inmiddels hoog op het verlanglijstje. En een dagje met de kinderen naar het pretpark wordt bij voorkeur afgesloten met een bezoek aan McDonald's. Over dit alles en nog veel meer lees je in de nieuwste editie van TE GAST IN India.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Informatie Verre Reizen VOF
ISBN
9789460160271
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig