Stedentrips en verre reizen in opmars

De eerstkomende vijf jaar zal de Nederlandse reiziger zeker nog niet uitbundig op vakantie gaan door de huidige crisis. In de jaren daarna zal ons vakantiegevoel bovendien flink veranderen. Met name de camping, de wintersport en het bungalowpark zullen daarbij terrein verliezen, terwijl stedentrips, hotelweekendjes en ook verre reizen juist een stevige groei zullen laten zien.

Korter van huis
Dat blijkt uit een uitgebreide studie van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), dat samen met het NIPO het toekomstige reisgedrag van Nederland in kaart heeft gebracht. Duidelijk is dat de Nederlander ondanks alle onzekerheid op vakantie wil blijven gaan, maar dat daarbij wel steeds steviger de hand op de knip wordt gehouden. Ook dit jaar werden opnieuw iets minder vakanties geboekt en werd ook iets minder aan reizen uitgegeven.
"Beide daalden met een half procent", aldus onderzoeker Kees van der Most van NBTC. "Het is korter, minder vaak en er wordt vooral steeds meer op de prijs gelet. Bijvoorbeeld door meer all-inclusive reizen, waarna vervolgens de portemonnee tijdens de vakantie dicht blijft."

Volgens het NBTC houdt die situatie waarschijnlijk nog eens vijf jaar aan en zal, door een koopkrachtverbetering, pas in de tweede helft van het decennium een echte toename van het reisgedrag volgen. Duidelijk is wel dat de vakantiebestedingen door onder meer de vergrijzing, de klimaatverandering en een dalend aantal gezinnen zullen veranderen.
De Middellandse Zee blijft wel licht groeien als strandbestemming, maar zal in de zomer voor steeds meer Nederlanders te heet worden. Een groeiende groep zal daardoor kiezen voor een verre reis naar de Caraïben of Azië, waar NBTC vooral na 2015 een stevige groei ziet. Ook citytrips en losse hotelweekenden doen het de laatste tijd erg goed en zullen volgens Van der Most sterk in omvang blijven toenemen.

Bron: detelegraaf.nl